Vakcollege Noordoostpolder

Werk je graag met je handen en vind je techniek, zorg of economie leuk dan is het Vakcollege iets voor jou.

Naar het filmpje over het Vakcollege Noordoostpolder

Vakman of vakvrouw
Het Vakcollege leidt jongeren op tot vakman of vakvrouw. Je kunt daarbij denken aan beroepen zoals timmerman, autotechnicus, installateur of lasser. Ook in de Zorg of in de sector Economie hebben de bedrijven uit de Noordoostpolder en wijde omgeving behoefte aan goed opgeleide mensen. Zonder bekwame vakmensen kunnen deze bedrijven en instellngen geen goed werk afleveren. Ze zijn dus op zoek naar jou!

In de eerste twee jaar ben je bezig met allerlei vormen van techniek, zorg en economie. Je maakt kennis met de vakafdelingen en krijgt inzicht in de verschillende beroepen die je kunt uitoefenen.

Het eerste jaar  
In het eerste jaar krijg je direct al veel praktijk in de week. Je brengt dus veel tijd door in het lokaal waar je vaak met je handen werkt. Je moet natuurlijk wel weten hoe je iets moet doen. Daar zijn de theorielessen voor.

In de brugklas hebben de leerlingen van het Vakcollege een vaste lessentabel, met een behoorlijk accent op de praktische vakken. Naast 9 lesuren voor Vakcollege Techniek (inclusief kunst & cultuur), zijn er ook uren voor Zorg & Welzijn/Economie zodat je in het brugjaar al een goede en verantwoorde keuze kunt maken voor het tweede leerjaar.

Het tweede jaar
In het tweede leerjaar kun je uitsluitend voor de uren Vakcollege Techniek of voor de uren Vakcollege Zorg & Welzijn / Economie gaan. Mocht je gedurende het leerjaar willen wisselen, dan kan dat ook; alle lessen zijn naast elkaar in het rooster geplaatst waardoor het veranderen van sector gemakkelijk wordt. Daarnaast krijgen alle leerlingen in de leerjaren 1 en 2 de reguliere vakken als Nederlands, Engels, Mens & Maatschappij, wiskunde, lichamelijke oefening, loopbaanbegeleiding.

Het derde jaar
In de derde klas maak je de keuze uit: of Techniek, of Zorg & Welzijn of Economie. Omdat je in het eerste leerjaar al veel praktische lessen hebt gehad, kun je in de bovenbouw (de klassen 3 en 4 van het vmbo) de opleiding versnellen, verdiepen of verbreden. Het doel bij de sector Techniek is, om in de derde klas, al delen van het vmbo examen af te sluiten en met een proeve van bekwaamheid de kwalificatie ” Junior vakman/vakvrouw” te behalen.

Het vierde jaar

Na het behalen van je vmbo-diploma kun je gaan werken. Je bent nog wel tot je 18e jaar leerplichtig. Werk en opleiding zijn dan nauw met elkaar verbonden: je gaat één dag naar school en vier dagen werk je in een bedrijf. Met het ROC worden afspraken gemaakt waardoor je zelfs in het vierde leerjaar al leerstof van het MBO kunt doen. Ook kun jer voor kiezen om 4 dagen naar school te gaan en de 5e dag wordt ingevuld met stageactiviteiten.

Je krijgt je hele studie lang je vaste begeleiders en voor je het weet, als je achttien bent, heb je een vak geleerd, je diploma’s gehaald en kun je aan de slag in een prima baan.

Relevant nieuws

Menu