Formatief handelen
Met formatief handelen leren leerlingen kritisch denken, reflecteren en leren van fouten. Formatief toetsen en handelen past daarom beter bij de brede doelen van het onderwijs dan ‘toetsen voor een cijfer’. In schooljaar 2017/2018 zijn wij hiermee gestart in de brugklassen en zo zal dit de komende jaren uitbreiden, totdat uiteindelijk de hele school werkt met dit principe.
De belangrijkste opbrengsten: meer inzicht in het leerproces en meer eigenaarschap bij de leerlingen zelf. Ofwel ‘Van toetscultuur naar feedbackcultuur.’ Alle activiteiten die leerlingen en docent uitvoeren om de leeractiviteiten van leerlingen in kaart te brengen, te interpreteren en te gebruiken voor vervolgstappen, vallen onder formatief handelen. De docent integreert feedback in iedere fase van het doceer-leerproces en leerlingen laten steeds zien hoe zij zich hebben ontwikkeld en reflecteren hierop met het oog op vervolg.
Onze opleidingen
Mavo: Nieuwe Leerweg
In 2024 worden de gemengde leerweg en de theoretische leerweg samengevoegd tot één nieuwe leerweg. Alle leerlingen in deze nieuwe leerweg volgen dan, naast avo-vakken, een praktijkgericht programma. De komende jaren wordt de invoering van de nieuwe leerweg voorbereid en wordt er een naam voor deze leerweg gekozen. Onze mavo-afdeling doet mee met de Pilot Praktijkgerichte Programma’s met het vak Technologie en Toepassing (T&T).
Doel
Doel van de nieuwe leerweg is leerlingen optimaal voor te bereiden op doorstroom naar mbo-4 opleidingen of havo. Door in de nieuwe leerweg, door middel van een praktijkgericht programma, kennis te maken met de wereld van arbeid en beroep krijgen leerlingen de mogelijkheid hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen en op basis van ervaringen gefundeerde keuzes te maken. Uiteraard worden ze bij het maken van deze keuzes begeleid door middel van een LOB-programma, dat onderdeel is van het praktijkgerichte programma. Met het praktijkgerichte programma ontwikkelen leerlingen daarnaast algemene en praktische vaardigheden, als samenwerken, plannen, organiseren, onderzoeken en presenteren, waarmee ze goed voorbereid worden op doorstroom naar een opleiding op mbo-4-niveau of havo.
Praktijkgericht programma (PGP) Emelwerda College
Leerling Priscilla vertelt over de nieuwe leerweg
Animatie over de nieuwe leerweg – YouTube
Mavo: klein, veilig en maximaal resultaat
De mavo van het Emelwerda College is er speciaal voor leerlingen met een mavo (vmbo-t) en een vmbo-t/havo-advies. Het is dé school in Emmeloord voor leerlingen die een gemengd advies krijgen. Op onze mavo krijgen de leerlingen na het eerste jaar de kans om op te stromen naar de havo. Het is natuurlijk ook mogelijk om na de mavo door te stromen naar de havo.
De mavo van het Emelwerda College is een kleine school. Kleinschaligheid is belangrijk omdat het een waarborg zal zijn voor veiligheid, geborgenheid en persoonlijke aandacht.
Veel structuur
Mavo-leerlingen komen tot de beste resultaten als de school structuur biedt. Dat betekent dat de mavo van het Emelwerda College orde en discipline belangrijk vindt en dat we op een prettige, respectvolle manier met elkaar willen omgaan.
Begeleid huiswerk maken
Leerlingen krijgen bij de verschillende vakken huiswerk. Dit huiswerk bestaat uit maakwerk en leerwerk. Veelal is er bij elke les een moment waarin onder begeleiding het maakwerk gemaakt kan worden. Huiswerkvrij is de school niet, leerwerk, de puntjes op de i zetten, leren voor een proefwerk en het maken van werkstukken zijn zaken die thuis moeten gebeuren. Daarnaast is er de mogelijkheid om huiswerk onder toezicht van een onderwijsassistent na schooltijd op school te maken.
Steunles
De mavo van het Emelwerda College biedt elke leerling extra steunlessen. Deze lessen staan op een vast moment in het rooster, daarnaast bieden de docenten ook mogelijkheden binnen en buiten de reguliere lessen.
Leerlingbegeleiding
Elke klas heeft een mentor die de leerlingen op weg helpt bij het leren leren voor toetsen en huiswerk maken, maar ook begeleidt de mentor de leerling bij het opdoen van sociale vaardigheden en omgaan met bijvoorbeeld pestgedrag. Daarnaast is er de mogelijkheid voor 1 op 1 begeleiding door een onderwijsassistent. Dit alles met het doel voor ogen om in vier jaar de mavo met een goed resultaat af te sluiten.
Extra mogelijkheden
Extra mogelijkheden binnen onze mavo zijn de vakken Technologie en Toepassing en het vak LO-2. Dit laatste vak sluit prima aan op de sportklas en is ook mogelijk als examenvak.
Havo
Hoger algemeen voortgezet onderwijs
Diversiteit leerllingen
Kenmerkend voor de havo-afdeling is dat er verschillende soorten leerlingen in deze afdeling thuishoren. Er zijn leerlingen die vanuit de brugklas in de afdeling binnenstromen, andere komen uit de mavo of vanuit het Berechja College. Vanwege deze diversiteit van de leerlingen is het belangrijk dat de gemeenschapszin in de afdeling bevorderd wordt. Vandaar dat er in elk leerjaar verschillende gemeenschappelijke activiteiten plaatsvinden.
Zelfstandig studeren
De havo-opleiding leidt op voor het hoger beroepsonderwijs. Dit betekent dat de leerlingen voorbereid worden op een hoge mate van zelfstandig studeren, werken en plannen. Een havo-leerling moet aan het eind van zijn opleiding hiertoe in staat zijn. In de Tweede Fase (klas 4 en 5) staat dit zelfstandig werken centraal. Via studiewijzers, repetitieweken, werkstukken en verslagen proberen de docenten de leerlingen tot een zo groot mogelijke zelfstandigheid te brengen, waarmee de leerling met vertrouwen aan zijn opleiding in het hbo kan beginnen. Het examen bestaat uit 2 onderdelen, namelijk het Schoolexamen en het Centraal Schriftelijk Examen. Al in klas 4 worden onderdelen voor het Schoolexamen afgenomen.
Profielkeuze
Aan het eind van klas 3 maakt de leerling de keuze voor een van de profielen van de Tweede Fase: Cultuur en Maatschappij, Economie en Maatschappij, Natuur en Gezondheid of Natuur en Techniek. In de mentorlessen heeft hij samen met zijn mentor een aantal keuzebegeleidingslessen gedaan, waardoor de leerling tot een verantwoorde keuze kan komen. De mentor en de leerlingen worden hierbij ondersteund door de decaan van de afdeling, de heer Van Dijk. Hij geeft leerlingen en ouders ook praktische informatie over vervolgopleidingen.
Vwo
Voorbereidend wetenschappelijk onderwijs
Eisen
Het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs leidt op voor universitaire studies. Hoewel lang niet alle vwo-leerlingen na het eindexamen een wo-studie gaan volgen, blijft de opleiding daar wel op gericht. Dat houdt onder meer in dat er nogal wat eisen gesteld worden aan de leerling waar het gaat om studiezin, brede, ook culturele, interesse, zelfstandigheid bij denken, werken en het nemen van initiatieven en verantwoordelijkheidsgevoel.
Gymnasium
Binnen het vwo is het mogelijk de gymnasiale opleiding te volgen. In klas 2 en 3 zijn de klassieke talen Latijn en Grieks dan verplicht, hierna worden het keuzevakken. Leerlingen die hiervoor kiezen, worden in aanraking gebracht met het gedachtegoed van de Griekse en Romeinse cultuur.
Zelfstandig werken en studeren
Een vwo-leerling heeft aan het eind van zijn/haar opleiding zelfstandig werken en studeren geleerd. In de bovenbouw (klas 4 ,5 en 6) staan deze vaardigheden centraal. Via studiewijzers, repetitieweken, werkstukken en verslagen proberen de docenten de leerlingen tot een zo groot mogelijke zelfstandigheid te brengen, waarmee de leerling met vertrouwen aan zijn opleiding in het WO kan beginnen. Het examen bestaat uit 2 onderdelen, namelijk het Schoolexamen en het Centraal Schriftelijk Examen. Al in klas 5 worden onderdelen voor het Schoolexamen afgenomen.
Profielkeuze
Aan het eind van klas 3 maakt de leerling de keuze voor een van de profielen van de Tweede Fase: Cultuur en Maatschappij, Economie en Maatschappij, Natuur en Gezondheid of Natuur en Techniek. In de mentorlessen heeft hij samen met zijn mentor een aantal keuzebegeleidingslessen gedaan, waardoor de leerling tot een verantwoorde keuze kan komen. De mentor en de leerlingen worden hierbij ondersteund door de decaan van de afdeling, mevr. T. de Jong. Zij geeft ook leerlingen en ouders praktische informatie over vervolgopleidingen.
Terugkomdagen
Via ’terugkomdagen’ van oud-leerlingen op school kunnen de huidige vwo-leerlingen kennismaken met een groot aantal universitaire studies.
Gymnasium
GO! Gymnasium Oriëntatie
Wil jij alvast een voorproefje van de gymnasiumlessen?
Wil jij kennismaken met de Romeinen en de Grieken?
Dan is GO! iets voor jou: een oriëntatie op de klassieke wereld,
Latijnse spreuken leren, de Griekse letters schrijven.
Meld je aan voor GO!
Er zijn 3 blokken GO!
Blok 1: Kennismaking met de Romeinen en het Latijn (periode 2)
Blok 2: Kennismaking met de Grieken en het Griekse alfabet (periode 3)
Blok 3: Grieks leren: taal en verhaal, start lessen uit het lesboek (periode 4)
Elk blok bestaat uit 7 lessen en wordt afgesloten met een toets.
Het cijfer voor de toets komt op je rapport.
Je kunt je per blok aanmelden; bij aanmelding volg je het hele blok.
In blok 1+2 gaat het om kennismaken met de klassieke wereld en krijg je voorlichting over de gymnasiumkeuze.
In blok 3 gaat het om echte lessen, die de start vormen van je gymnasiumkeuze.
GO!-Blok 3 is dus een heel belangrijk blok ter voorbereiding op je gymnasiumkeuze in klas 2.
* opgeven bij je mentor
* die plaatst je in het eerstvolgende GO!-blok
* houd je rooster in Magister in de gaten: melding van GO!
Gymnasiumexcursie naar Nijmegen: Emelwerdaleerlingen in Noviomagus!
Leerlingen van gymnasium-2 en gymnasium-3 klassen zijn op excursie geweest naar museum Het Valkhof te Nijmegen.
In dit museum bekeken zij de collectie van Romeinse archeologische vondsten die rondom Nijmegen zijn gedaan.
De leerlingen van klas 2 bekeken via opdrachten uit leskisten de vaste collectie Romeinse vondsten die in en rondom Nijmegen opgegraven zijn en kregen zo een goed beeld van het Romeinse leven in Nederland.
Daarnaast maakten deze leerlingen kennis met de technische hoogstandjes van de Romeinen in de interactieve tentoonstelling van “High Tech Romeinen”: de leerlingen konden net als de Romeinen zelf alle machines, installaties en gereedschappen uitproberen, die de Romeinen hebben gebruikt bij bijvoorbeeld het bouwen van een aquaduct of het schieten met een ‘ballista’ op de vijand!
De leerlingen van klas 3 deden in een “Schervenworkshop” als echte archeologen onderzoek naar bodemvondsten uit de omgeving van Nijmegen: Hoe kun je scherven van Romeinse dakpannen onderscheiden van brokstukken van middeleeuwse potten en pannen of Romeinse glasscherven van een bierflesje uit onze tijd?
Daarnaast voerden zij een ‘Roman Quest’ uit door de museumcollectie met sporen van de Romeinen. De leerlingen probeerden via een app op de tablet een ‘Roman Code’ te kraken en streden in teams tegen elkaar.
Het was een interactieve dag, waarop de Romeinen in Nederland centraal stonden.
Gymnasium is puzzelen met taal
“Gymnasion” is het Griekse woord voor ‘sportschool’.
Een gymnasiast van het Emelwerda College traint ook hard, maar dan in de vakken Latijn en Grieks: twee talen, die soms lijken op lastige puzzels!
Daarbij lezen we mooie verhalen over beroemde Romeinen en Grieken: als je hard traint word je net zo sterk als de Griekse held Herakles, slim als de listige Odysseus of beroemd als de Romeinse generaal Julius Caesar.
Gymnasiasten werken samen aan hun topconditie en moedigen elkaar aan om hun doel te bereiken.
Waar liggen jouw talenten? Waarin wil jij uitblinken?
Hoofdprijs: een gymnasiumdiploma en……de eer.
Technasium – Bèta Challenge
Heb je vaak goede ideeën? Houd je van onderzoek doen of iets nieuws ontwerpen? Dan ben je op je plek bij het Technasium of bij de Bèta Challenge.
Bèta Challenge wordt gegeven op de mavo. Gedurende alle 4 leerjaren volgt iedereen dit vak. Het is een examenvak. In het derde leerjaar loop je 6 dagen stage bij een bedrijf. We werken aan echte opdrachten uit het bedrijfsleven, zo leer je veel beroepen kennen. Samenwerken, lekker bezig zijn in de werkplaats en ondertussen doe je veel vaardigheden op.
Technasium is in de onderbouw één van de talentstromen van de havo en het vwo, daarna kan je het kiezen als examenvak. Omdat we met opdrachtgevers van buiten de school werken, heeft dat wat je doet meteen betekenis. De opdrachten worden niet verzonnen, maar zijn reële vraagstukken die binnen dat bedrijf of instantie spelen, en daar mag jij met je groepje mee aan de slag. De ene keer is het vooral gericht op onderzoek, de andere keer maak je een werkend prototype of een maquette.
Bèta Challenge en Technasium zorgen voor een mooie aansluiting op het vervolgonderwijs, ook daar wordt vaak projectmatig gewerkt. Doordat je in de bovenbouw ook keuzeprojecten hebt kan je ook daarmee aansluiten bij je interesses en je vervolgstudie.
Internationalisering
Het Emelwerda College zorgt ervoor dat je als leerling ervaring opdoet in buitenlandse contacten. In het begin is dat best wel spannend. Het doel is niet alleen dat je meer en beter Engels spreekt. We willen je graag laten ervaren hoe boeiend het leven van mensen in andere landen is. Daarnaast wil de school de leerlingen Europees burgerschap bijbrengen. Europa zal in de toekomst alleen maar belangrijker worden. Dit doen we met:
• mailcontact met leerlingen in het buitenland
• werken in een digitale omgeving met buitenlandse leerlingen aan projecten
• uitwisselingsprojecten
Internationalisering is dus een project met als doel het promoten van het natuurlijk erfgoed, een uitwisseling in het Engels en aandacht voor samenwerken, presenteren en andere algemene vaardigheden. In 2 mavo staat internationalisering op de lessentabel, in 3 mavo kunnen leerlingen solliciteren om mee te gaan met een uitwisseling en/of te fungeren als gastgezin.
Onderwijsgroep Fricolore wordt gevormd door 15 scholen voor Christelijk en interconfessioneel voortgezet onderwijs in Friesland, de Noordoostpolder en op Urk. De scholen werken samen om het onderwijs en de organisatie op de scholen te bevorderen. Onderwijsgroep Fricolore bestaat sinds 2006.
In de Fricolorescholen:
- Staan de ontwikkeling van elk individu, diens identiteit en eigenwaarde centraal. Het gaat om persoonlijke groei van leerlingen en personeel. Waardenontwikkeling, ethiek, inspiratie en zingevingsvragen spelen hierbij een belangrijke rol.
- Zien we de school als gemeenschap, als een veilige oefenplaats voor de ontwikkeling van gemeenschapszin, verantwoordelijkheid, vertrouwen en verbondenheid. Rituelen en vieringen vormen een belangrijk ankerpunt voor elke gemeenschap;
- Is de joods-christelijke traditie belangrijk bij het inhoud geven aan onze opdracht om jonge mensen te begeleiden in hun ontwikkelingsproces als lid van de gemeenschap. Het perspectief van de hoop voor mens en samenleving vinden wij hierbij wezenlijk;
- Zijn sociale bewogenheid en rechtvaardigheid, liefde en verbondenheid, verantwoordelijkheid en rentmeesterschap kernwaarden die nodig zijn in een rechtvaardige en duurzame samenleving, waarbinnen elke mens ertoe doet;
- Maken we in organisatie en onderwijs ruimte voor ontmoeting en dialoog. We kunnen van elke ontmoeting leren, elk mens is uniek en doet ertoe. Pluriformiteit vormt een bron voor verrijking. Verhalen bieden veel mogelijkheden als aanjager voor gesprekken, bezinning en inspiratie.
- Dragen we onze identiteit bewust uit en maken deze zichtbaar in het onderwijs. Leerlingen merken het in de klas en niet alleen bij vakken als godsdienst of levensbeschouwing. Wij willen hierop aanspreekbaar zijn en zoeken hierover het gesprek met ouders/verzorgers en maatschappelijke omgeving.